DIY: Verander je keuken in een designkeuken met een kunststof achterwand

De traditionele rol van de keuken in onze woningen is de afgelopen vijftig jaar drastisch veranderd. Ooit was het een afzonderlijke ruimte in het huis die vooral praktisch ingericht was. In de loop der jaren is de keuken steeds meer bij de woonruimtes betrokken, met als gevolg dat de esthetische kant steeds belangrijker geworden is. Het laatste overblijfsel van de traditionele keuken maakt nu ook plaats voor materialen uit de moderne tijd. We zeggen vaarwel tegen de tegelwand en verwelkomen de kunststof achterwand. In dit blog vertellen we alles over de verschillende materialen en over de designmogelijkheden. In hoofdzaak zijn drie kunststof plaatsoorten zeer geschikt voor een achterwand in de keuken: HPL, Plexiglas en Dibond. Hieronder geven we tekst en uitleg bij de voordelen en kwaliteiten van elke materiaalsoort.

Praktische en esthetische voordelen van een kunststof achterwand
Een kunststof achterwand in de keuken biedt dezelfde voordelen als een tegelwand: het is hygiënisch, goed schoon te maken en het gaat een leven lang mee. Maar wie wil er nu jarenlang tegen dezelfde achterwand aan kijken? Als je een tegelwand wilt vervangen, dan komt er veel hak- en breekwerk bij kijken, met alle rommel van dien. Tegels zetten is bovendien een vak apart: de vlakverdeling, het zagen en het haaks- en vlak zetten luistert erg nauw. Als je na enkele jaren uitgekeken bent op een kunststof achterwand, dan kun je de complete wand in één geheel demonteren en de nieuwe achterwand weer op dezelfde plek monteren.

Een kunststof achterwand laat zich makkelijk monteren, normaliter wordt de kunststof plaat op de oude achterwand of tegen een houten regelwerk gemonteerd. De montage is bovendien erg eenvoudig, je kunt een kunststof achterwand schroeven of kitten. Voor sommige materialen wordt een combinatie van schroeven en kitten aangeraden. In dat geval worden de schroefverbindingen uit het zicht geplaatst.

HPL / Trespa als achterwand in de keuken: praktisch en betaalbaar
HPL, oftewel High Pressure Laminate, kennen we vooral als Trespa. Dit materiaal is een goede keuze wanneer de kostprijs en de praktische kwaliteiten belangrijk zijn. HPL heeft een keiharde oppervlaktelaag die zeer bestendig is tegen krassen, stoten, hitte en intensief schoonmaakwerk. HPL is leverbaar in diverse kleuren en in grote plaatafmetingen: tot 130 bij 305 centimeter. Uiteraard ben je niet gebonden aan slechts één kleur plaat, door gebruik te maken van diverse kleuren geeft de achterwand je keuken een compleet eigen gezicht en sfeer. Zo kun je achter de kookplaat een donkerder kleur kiezen waardoor spetters minder zichtbaar zijn. We raden je wel aan om een HPL plaat te kiezen met een niet al te grove oppervlaktestructuur. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.
De HPL platen worden rechtstreeks gemonteerd op de bestaande achterwand, of op een houten regelwerk als de ondergrond niet egaal is. Het regelwerk vangt eventuele oneffenheden en afwijkingen in de muur op, en hierdoor kun je de plaat perfect haaks op het aanrechtblad monteren. We raden bij een regelwerk aan om elke plaat te monteren met een kitverbinding en tenminste twee fixatieschroeven per plaat. De Trespa schroeven plaats je in de bovenhoeken van de plaat. De voegen aan de randen en tussen de platen kun je gewoon afkitten.

plexiglas achterwand

Plexiglas achterwand: spelen met licht en zicht
Wil je een keuken die echt in het oog springt? Dan wordt het aangeraden om plexiglas te kopen. Het gladde, glanzende oppervlak van plexiglas plaat geeft een hoogwaardige uitstraling en is gemakkelijk schoon te maken. Plexiglas is leverbaar is een groot aantal kleuren, dit biedt veel mogelijkheden bij het ontwerpen of restylen van een keuken. Daarnaast is er de keuze in doorzichtige (gekleurde) en opaalkleuren. Dat houdt in dat de plaat wel lichtdoorlatend is, maar niet doorzichtbaar is, net als matglas. Dit biedt geweldige mogelijkheden bij het ontwerpen, een oude gemetselde muur in de keuken kan nu mooi in het zicht blijven, maar je hoeft ‘m nu nooit meer schoon te maken. Met opaalkleuren kun je de minder fraaie aspecten achter het plexiglas mooi afdekken. De afwisseling tussen transparante en opaalgekleurde platen geeft een spannend visueel resultaat. De lichtdoorlatendheid van plexiglas biedt ook interessante mogelijkheden voor verlichting en het lichtontwerp, met behulp van achtergrondverlichting wordt het kleureffect van plexiglas nog veel groter. Je ziet: mogelijkheden te over.

Plexiglas achterwand in combinatie met led-verlichting
Transparant plexiglas biedt de mogelijkheid om de achterwand aan de achterzijde te verlichten, dit geeft echt een prachtige uitstraling aan de keuken. Met led-strips kan de verlichting prima achter de plexiglas achterwand worden weggewerkt, vanwege de levensduur hoeft de verlichting niet vervangen te worden. Voor een echt speciaal effect kun je gebruik maken van de lichtgeleidende eigenschappen van plexiglas. Door de led-verlichting op de kopse kant te monteren zal de plaat in zijn geheel oplichten, dit geeft de keuken een hightech uitstraling. Tip: plaats de led-strips aan de bovenzijde, hierdoor hoeven de strips het gewicht van de plaat niet te dragen, en kunnen de strips mooi achter een lijst worden weggewerkt.

Bij de gebruikelijke plaatsing van keukenverlichting, onder de keukenkastjes, geeft semitransparant plexiglas een mooi diepte-effect, zeker bij de donkere kleurtinten. Gedurende de dag is de kleurintensiteit voortdurend anders. Zodra de achterwand verlicht wordt, zal de kleur verlopen van helder tot zeer diep.

plexiglas 2

Plexiglas achterwand bestellen en monteren
Plexiglas kun je bij Kunststofplatenshop.nl gratis op maat bestellen, het is leverbaar in grote maten, tot 203 bij 305 centimeter. Bij plexiglas moet je rekening houden met het uitzetten, bestel de plaat een halve centimeter kleiner in de lengte en breedte. Mocht het nodig zijn om kleine aanpassingen te doen voor de pasvorm, dan is het goed om te weten dat plexiglas makkelijk te bewerken is.

Plexiglas wordt gemonteerd met een kit / lijm verbinding. Ondoorzichtige platen kunnen rechtstreeks op de bestaande achterwand gemonteerd worden, opaalkleurige en transparante platen worden in een kitlijst gemonteerd. Voor montage moeten de platen goed gereinigd en geprepareerd worden. Behandel eerste de achterzijde, verwijder de beschermfolie en behandel de plaat met een reinigings- en beschermmiddel. Wij raden hiervoor Burnus antistatische reiniger aan. De voorzijde doe je pas na het monteren! Plaats de plexiglas plaat tegen de wand, met behulp van tape kun je de bovenzijde tegen de wand houden, aan de onderzijde ondersteun je de plaat met vulhoutjes. Tip: demonteer een aantal houten wasknijpers, deze zijn zeer geschikt als vulhout bij het stellen van de plaat. Houd rekening met de zetnaad aan weerszijden, als je twee platen naast elkaar zet, dan houd je de verticale naad iets kleiner: 2 millimeter. De flexibiliteit van de kit vangt de beweging van de platen in dit geval goed op.

Als de plaat goed gepositioneerd is kan het kitten beginnen. Kies een kit die zowel op plexiglas als op de ondergrond goed hecht, je moet hierbij rekening houden met het materiaal van de muur / aanrechtblad. Je hoeft alleen langs de randen te kitten, probeer te voorkomen dat er kit achter het plexiglas komt! Nadat de kitrand gedroogd is verwijder je het vulhout en de tape, nu hoef je alleen die plekken nog met kit te vullen. Vervolgens verwijder je de beschermfolie aan de voorkant waarna je deze met het beschermmiddel behandelt.

plexiglas 3

Dibond achterwand: Ideaal voor een snelle metamorfose
Dibond of Alupanel is een sandwichplaat die aan beide zijden met een dunne laag aluminium is afgewerkt. De platen zijn leverbaar in een groot scala kleuren, maar ook in geborsteld aluminium. Dit laatste heeft hetzelfde uiterlijk als roestvaststaal, maar een Dibond keukenwand is veel sterker en goedkoper. De sterkte ontleent Dibond aan zijn opbouw uit drie lagen, zelfs de dunnere plaatdiktes zijn zeer stijf en onbuigzaam. Dibond is bovendien licht van gewicht en zeer goed bewerkbaar.

Dibond is buitengewoon geschikt voor een keukenwand, het is goed reinigbaar, hittebestendig en stootvast. Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je keuken een metamorfose te geven, dan is een Dibond achterwand een goed idee. Dibond kan eenvoudig op een bestaande (tegel)wand gekit worden. Door het lage gewicht volstaat een minimale hoeveelheid kit. Hierdoor is een Dibond achterwand op een later moment ook weer eenvoudig te demonteren. Omdat Dibond al bij een geringe plaatdikte (vanaf 3 millimeter) erg stijf is, is het erg geschikt voor keukens waarbij de kraan dicht tegen de achterwand zit, of in keukens waar al meerdere lagen tegels op elkaar gelijmd zijn.

Dibond achterwand bedrukken – een achterwand naar wens
Door de oppervlakteafwerking en de hoge vastheid van de plaat is Dibond zeer geschikt om te bedrukken. Een Dibond achterwand kan gelakt, beletterd, gedrukt en gelamineerd worden. Zo kun je je achterwand voorzien van een kleur, print of spreuk naar wens!

dibon achterwand keuken

Dibond achterwand bestellen en monteren
Dibond panelen zijn leverbaar in grote maten, tot 150 bij 305 centimeter. Wij zagen deze platen gratis op maat. Net als bij HPL kun je van Dibond platen een kleurrijk mozaïek maken van de achterwand, maar het is in dat geval wel belangrijk dat de achterwand goed vlak is. Omdat Dibond weinig buigzaam is kunnen kleine oneffenheden leiden tot diepteverschillen langs de randen van twee platen. Gebruik bij het monteren van Dibond panelen op de achterwand altijd een kit die lang flexibel blijft. Breng de kit in stippen aan langs de randen, op circa 2,5 centimeter van de rand, om de 15 centimeter en ruim 5 millimeter dik. Als er verschillende plaatdelen gemonteerd worden, houdt dan een zetnaad van 3 millimeter tussen de platen. Leg dunne vulhoutjes (gedemonteerde wasknijpers) op het aanrechtblad en ze de onderzijde van het Dibond achterpaneel hierop. Plaats vervolgens de plaat tegen de wand, als alle platen tegen de achterwand zijn aangebracht moeten de zetnaden vlak uitgelijnd worden. Gebruik een rechte lat of een rei en controleer of de platen vlak naast elkaar liggen. Zolang de kit nog zacht is kan de plaat nog wat verder aangedrukt worden. Als alle platen vlak liggen kunnen de randen en de zetnaden afgekit worden. Laat het vulhout zitten totdat de kit droog is.

Geef een reactie

Door op de site te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies ". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren", dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten